Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή»
«Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την επαγγελματική ανάπτυξη και ένταξη στην αγορά εργασίας των νέων ηλικίας έως 29 ετών»
Συχνές Ερωτήσεις
Δικαίωμα συμμετοχής στο παρόν έργο και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων, έχουν άνεργοι νέοι που πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
- άνεργοι που είναι ηλικίας 18 έως 29 ετών,
- είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ), ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι,
- βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης και δεν έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα.
- είναι απόφοιτοι, κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι γυμνασίου) ή δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ/Μαθητείας).
Κάθε ενδιαφερόμενος /η για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο έργο πρέπει
- να συμπληρώσει και να υποβάλει αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, την «Αίτηση Συμμετοχής», στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://kub.voucher.gov.gr/inegsee/beneficiary/app-form/front/ εισερχόμενος-η με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISNET,
- να επισυνάψει σε ψηφιακή μορφή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δηλώνει στην «Αίτηση Συμμετοχής», βάσει των οποίων θα γίνει αξιολόγηση και βαθμολόγηση της αίτησης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να “διαφυλάξετε” την αίτησή σας, όπως επίσης και το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής σας, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ξεκινάει από 10/12/2024 μέχρι τη συμπλήρωση αριθμού επιτυχόντων και αριθμού επιλαχόντων ίσου με το 20% του αριθμού των ωφελουμένων (8.000) που προβλέπονται στο άρθρο 1 της πρόσκλησης. Η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων περιγράφεται στο άρθρο 5 της πρόσκλησης.
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διατηρεί το δικαίωμα τμηματικής σύνταξης και δημοσίευσης του καταλόγου των αποτελεσμάτων σε κύκλους, χωρίς την έκδοση νέας Πρόσκλησης, προκειμένου για την έγκαιρη και χωρίς καθυστερήσεις για τους ωφελούμενους έναρξη των ενεργειών του προγράμματος.
Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί από την Επιτροπή Διενέργειας και Επιλογής Ωφελούμενων, η οποία έχει ορισθεί με απόφαση του Δ.Σ. του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και έχει την ευθύνη αξιολόγησης κι επιλογής των ωφελούμενων που θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελούμενων της Πράξης.
Στο πρώτο στάδιο ελέγχεται η τήρηση των απαιτούμενων όρων συμμετοχής, ήτοι οι υποψήφιοι: α) να έχουν ηλικία 18 έως 29 ετών, β) να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ), ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι, γ) να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης, και να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα δ) να είναι απόφοιτοι, κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΠΟΦΟΙΤΟI ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ) ή δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ/Μαθητείας).
Η βαθμολόγηση των μοριοδοτούμενων κριτηρίων (3.2.) των υποψηφίων που πληρούν τα «απαιτούμενα κριτήρια» θα πραγματοποιηθεί βάσει των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στην αίτηση συμμετοχής και των υποβληθέντων δικαιολογητικών. Ειδικότερα, στο δεύτερο στάδιο ελέγχονται τα δικαιολογητικά́ που αφορούν στην μοριοδότησή τους, ήτοι: α) ατομικό́/οικογενειακό́ εισόδημα, β) διάστημα ανεργίας, γ) εκπαιδευτικό́ επίπεδο, δ) επαγγελματική́ εμπειρία, ε) συμμετοχή́ σε προηγούμενο πρόγραμμα ΣΕΚ (Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης) .
Η τελική βαθμολογία κάθε υποψηφίου/ας προκύπτει από το άθροισμα των γινομένων του βαθμού σε κάθε επιμέρους μοριοδοτούμενο κριτήριο.
Σε περίπτωση ισοβαθμιών, θα ληφθεί ως κριτήριο τελικής επιλογής η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης.
Κάθε ενδιαφερόμενος/η άνεργος/η, έχει δικαίωμα στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης να υποβάλει μια αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο θα περιλαμβάνει δράσεις Εξειδικευμένης Συμβουλευτικής-Mentoring, Θεωρητική κατάρτιση, Πρακτική άσκηση και Πιστοποίηση.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης για κάθε θεματικό αντικείμενο κατάρτισης αναπτύσσονται τρία (3) διαφορετικά, ως προς τη διάρκεια και τη σύνθεσή τους, προγράμματα υπηρεσιών συμβουλευτικής και κατάρτισης:
1. | Άνεργοι με εκπαιδευτικό επίπεδο κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (επίπεδο 2) ή χωρίς επαγγελματική εμπειρία ή με διάρκεια παραμονής εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης άνω των 12 μηνών | • 15 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
• 700 ΩΡΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (300 θεωρία / 400 πρακτική άσκηση) • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ εκπαιδευτικό επίδομα 3.500 ευρώ |
2. | Άνεργοι νέοι με εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (επίπεδο 4) ή με επαγγελματική εμπειρία ή με διάρκεια παραμονής εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης άνω των 6 μηνών | • 12 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
• 560 ΩΡΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ( 240 θεωρία/ 320 πρακτική άσκηση) • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ εκπαιδευτικό επίδομα 2.800 ευρώ |
3. | Άνεργοι νέοι με εκπαιδευτικό επίπεδο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ΕΠΑΛ+ Τάξη Μαθητείας (επίπεδο 5) ή με επαγγελματική εμπειρία ή με διάρκεια παραμονής εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης κάτω των 6 μηνών | • 8 ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ
• 400 ΩΡΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (200 θεωρία /200 πρακτική άσκηση) • ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ εκπαιδευτικό επίδομα 2.000 ευρώ |
Τυχόν απουσίες των καταρτιζόμενων, έως του επιτρεπτού ορίου του 10% επιφέρουν αντίστοιχη μείωση του ύψους του Εκπαιδευτικού Επιδόματος. Καταρτιζόμενοι οι οποίοι θα υπερβούν το όριο των επιτρεπτών απουσιών δεν δικαιούνται εκπαιδευτικό επίδομα.
Επισημαίνεται, ότι τα εκπαιδευτικά επιδόματα θα καταβάλλονται εφόσον οι καταρτιζόμενοι έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες του έργου: α) τις προβλεπόμενες συνεδρίες της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, β) την επαγγελματική κατάρτιση γ) την συμμετοχή στη διαδικασία πιστοποίησης και αφού έχουν καταβληθεί στο ΙΝΕ ΓΣΕΕ, από το αρμόδιο Υπουργείο οι σχετικές πιστώσεις, θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και θα έχουν συμπληρωθεί τα ερωτηματολόγια από τους ωφελούμενους.
Το εκπαιδευτικό επίδομα καταβάλλεται από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ στο δηλωθέντα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) του κάθε ωφελούμενου/ης κατά την υποβολή της «Αίτησης Συμμετοχής» στην παρούσα πρόσκληση.
Ναι, απαιτείται η εγγραφή στο μητρώο Ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.dypa.gov.gr/eggrafh-sto-mhtroo-anergon-deltia-anergias διότι δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν σύμφωνα με την Πρόσκληση όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας της ΔΥΠΑ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
Για πληροφορίες σχετικά με τη διατήρηση του δελτίου ανεργίας σε περίπτωση που προτίθεστε να συμμετάσχετε σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ή εκπαίδευσης δείτε:
https://www.dypa.gov.gr/eggrafh-sto-mhtroo-anergon-deltia anergias?tab=proypotheseis-diatirisis-toy-deltioy-anerghiaspsifiakis-kartas-dypa-se-periptosi-katartisis
Οι πληροφορίες του Έργου βρίσκονται αναρτημένες στην κεντρική ιστοσελίδα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/ και στην ιστοσελίδα της Πράξης https://youth.inegsee.gr/.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 210-3327722 Ημέρες και ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-14:00.
Ερωτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση youth@inegsee.gr.
Ο/Η ωφελούμενος/η «διαγράφεται» από το Μητρώο Ωφελουμένων στις παρακάτω περιπτώσεις:
α. Εάν δεν ενταχθεί σε πρόγραμμα συμβουλευτικής/κατάρτισης, με ευθύνη του/της ωφελούμενου/ης, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά από επανειλημμένες ειδοποιήσεις του αναδόχου/παρόχου κατάρτισης.
β. Εάν ο/η ωφελούμενος/η υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών.
γ. Εάν απωλέσει την ιδιότητα του ανέργου
δ. Εάν διακόψει αναιτιολόγητα την θεωρητική κατάρτιση ή την πρακτική άσκηση.
ε. Εάν ο/η ωφελούμενος/η υποβάλλει δικαιολογητικά που δεν είναι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση.
Το επιτρεπόμενο όριο απουσιών των ωφελούμενων κατά τη συνολική διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης ανέρχεται στο 10% της συνολικής διάρκειας της κατάρτισης. Κατ’ εξαίρεση, το επιτρεπόμενο όριο απουσιών ανέρχεται στο 20% της συνολικής διάρκειας της κατάρτισης αποκλειστικά εάν:
- Είναι άτομο με αναπηρία, με την προσκόμιση του σχετικού δικαιολογητικού και σε συνεννόηση με τον πάροχο κατάρτισης
- Έχει νοσηλεία σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος (η οποία αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύτηκε) ή γνωμάτευση Διευθυντή κλινικής Νοσοκομείου με την οποία συνιστάται να παραμείνει κλινήρης. Την ως άνω βεβαίωση ή γνωμάτευση ο/η ωφελούμενος/η υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης.
- Διανύει περίοδο εγκυμοσύνης ή λοχείας, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. Στην περίπτωση αυτή, η ωφελούμενη υποχρεούται να προσκομίσει άμεσα στον πάροχο κατάρτισης σχετική βεβαίωση του νοσοκομείου ή του αρμόδιου ιατρού. Διευκρινίζεται ότι οι ημέρες απουσίας κατά τη διάρκεια της κατάρτισης δεν είναι συμπληρωματικές, αλλά υπολογίζονται στο σύνολο των επιτρεπόμενων απουσιών.
Στην περίπτωση που ο/η ωφελούμενος/η υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών ή διακόψει την κατάρτιση (η διακοπή αφορά σε λόγους υγείας/ανωτέρας βίας ή μη), ο/η ωφελούμενος/η δεν δικαιούται επιδόματος και διαγράφεται από το Μητρώο ωφελούμενων της Πράξης.
Σε κάθε ωφελούμενο/η που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις χορηγείται από τον φορέα πιστοποίησης «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων» στο θεματικό αντικείμενο που καταρτίσθηκε.
Η διαδικασία της πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων των ωφελουμένων οργανώνεται με βάση το ισχύον Εθνικό ή Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Η πιστοποίηση θα διενεργηθεί από:
α) ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/και διεθνώς και οι οποίοι είτε είναι διαπιστευμένοι, σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024:2012, είτε είναι πιστοποιημένοι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου να χορηγούν πιστοποιητικά.
Ο πάροχος κατάρτισης έχει υποχρέωση να διασφαλίσει τη συμμετοχή των ωφελουμένων στις εξετάσεις πιστοποίησης, για όλους τους ωφελούμενους που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση.
Η συμμετοχή των ωφελούμενών στις Εξετάσεις Πιστοποίησης είναι υποχρεωτική.
Τα θεματικά́ αντικείμενα των προγραμμάτων κατάρτισης προσδιορίστηκαν σε επίπεδο περιφέρειας, με βάση τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις των περιφερειών της χώρας, όπως αυτές προκύπτουν από́ την ανάλυση των περιφερειακών στρατηγικών «έξυπνης εξειδίκευσης», εξαιρουμένων των τομέων των κλάδων του λιανικού́ εμπορίου και του αγροδιατροφικού τομέα, σε συνδυασμό́ με το δυναμισμό́ των κλάδων και των επαγγελμάτων που εμπίπτουν στους ανά́ περιφέρεια τομείς της «έξυπνης εξειδίκευσης», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Μηχανισμού́ Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, σε επίπεδο διοικητικής περιφέρειας. Επί τη βάσει της συνδυαστικής αυτής στόχευσης, προέκυψαν συγκεκριμένα θεματικά́ αντικείμενα κατάρτισης με ανάλυση σε επίπεδο διοικητικής περιφέρειας.
Στην αίτηση συμμετοχής https://kub.voucher.gov.gr/inegsee/beneficiary/app-form/front/
οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν με σειρά προτίμησης, ενδεικτικά τους τομείς στους οποίους εντάσσονται τα προγράμματα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Η οριστική επιλογή θεματικού αντικειμένου κατάρτισης θα προκύψει από τις εκροές της εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης λαμβάνοντας υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες του /ης υποψήφιου/ας.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ως προς την επιλογή των θεματικών αντικειμένων ότι δεν μπορεί να επιδοτηθεί ως ωφελούμενος/η σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, όποιος/α έχει καταρτισθεί στο ίδιο αντικείμενο κατάρτισης τα τελευταία δυο (02) έτη, πριν από τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης.